2012. május 25., péntek

Népviseleteink

Egyre népszerűbb a kalocsai minta. Legyen az akárhol, kesztyűn, esernyőn, menyasszonyi ruhán, sőt, több világversenyen feltűnt, de ugyanúgy viselik amerikai hírességek is.

Minket, magyarokat egyszerűen jó érzéssel tölt el, hogy nincs még egy olyan híres népviseleti motívum, ami ennyi helyen megjelenne. Azonban ennek a hatalmas népszerűségnek is megvan a maga hátulütője. Amíg a kalocsai mintát ennyire előkelően kezeljük, a többi tájegység népviseletéven mostohán bánunk. 
Vajon mindenki el tudná mondani, milyen is a saját falujában/környékén, térségében a népviselet? Le tudná írni, hogy milyen minta díszíti a kötényt, vagy a vállkendőt? Esetleg meg is tudja varrni, el tudja készíteni azt? Sajnos a válasz gyakorta nem lenne. Ezeket az öltözékeket, amelyeket ősanyáink és ősapáink hordtak hosszú századok hagyománya, ízlésvilága, vallása, világnézete, felfogása alakította ki, ezért nem tehetünk úgy, mintha sosem léteztek volna. 

Fontos kihangsúlyozni, hogy nem a kalocsai minta ellen indítunk kampányt, de szeretnénk megmutatni, hogy először mindenki a saját környékén ismerje meg a népviseletet, hagyományokat. Ezek ugyanis sokszor meghatároztak egy kort.
 Ki felejtené el, hogy a II. világháború után, a lányokat öregasszonyoknak öltöztették, hogy a barbár szovjet katonák ne rabolják el őket, és ne erőszakolják meg őket. Ezt azonban dédanyáink csak egy másik rend népviselettel tudták megtenni, mert életkoronként változott az öltözet is. 
Vagy ki ne tudná, hogy három generációval ezelőtt lány, nő nem hordhatott nadrágot. S ha a ruhadarab adott mindenki máshogy díszíti fel, mindegyik népviselet egy-egy történetet mesél el. A Te feladatod testvérem pedig az, hogy ezeket a történeteket megismerd és tovább éltesd, hogy a te gyermeked, unokád is tudjon örülni neki. 

Vadalma.

Nincsenek megjegyzések: