2012. május 26., szombat

Egyen?Ruha?

Az előző írásban már volt szó a népviseletek fontosságáról, valamint arról, hogy őrizzük meg azokat teljes mivoltukban.

Fontos azonban arról is szót ejteni, hogy napjainkban egyre inkább összemosódtak az öltözetek férfi és nő között. A XX. század második fele kitermelte az ún. férfias nőt, valamint a nőies férfit. Az ilyen típusú emberek van egy igen káros gondolatuk, mely szerint a nő hordhat kifejezetten férfiaknak készült ruhákat, valamint megjelentek az ún. uniszex ruhák. Ezek a darabok többek között testhezálló nadrágok; bő pólók, mely nőies motívumokkal vannak ellátva. Ezek a ruhák elrejtik a nő nőiességét, valamint kiemelik a férfi gyengeségeit. (Pl. gyenge lábak stb.) Divatba jöttek ezen kívül a csillogó, gombszerű fülbevalók férfitársaink körében.

Ez persze csak egy tünet. A valódi ok, hogy az egyes nemek már nem vágynak teljes mértékben arra, hogy az ellenkező nemből párt találjanak. Amíg a média azt sugallja, hogy mindenki önálló és egyenjogú, nincs szükség társra, vagy azt, hogy jó szinglinek lenni, mert egy kapcsolat csak nyűg, felesleges és csak több tucat elázott zsepi, és fájdalom marad csak belőle, addig ez a helyzet nem is fog változni.

Egy másik ok lehet az is, hogy a férfi alapvető ösztönél fogva hódítani akar. Az elképzelés pedig az, hogy a lányok többségének a nyálas, romantikus, szentmentalista férfi az ideál. Ez azonban csak egy elterjedt pletyka, amelynek a valósághoz semmi köze. Egyedül az amerikai szerelmes-filmekben lehet így. Ezért a férfi próbál ilyenné válni. A nő természetes reakciója ösztönből adódóan pedig az lesz, hogy férfiasabb lesz, férfiasabban fog öltözködni. Persze ez nem a mostani kor jelensége. Ennek a gyökerei egészen a II. világháború végéig nyúlnak, ahol is ilyen téren is megindult a "fejlődés" a kapitalista államokban.

Azonban, ha az időben ennél is korábbra tekintünk, egészen a két világháború közé teljesen más kép tárul a szemünk elé. Ebben az időben ugyanis Magyarországon, valamint Európa többi részében is az volt a normális, hogy a nő szoknyát, harisnyát, vállkendőt hordott, a férfi pedig nadrágot, inget, kalapot.

Hogy miért fontos mindez? 

Mert egy nacionalista társadalomban a legkisebb közösség a család. A gyermek pedig szüleitől sajátítja el az információkat a világról, a külsőségekről. Ha pedig azt látja, hogy a nő férfias, a férfi pedig nőies, akkor eltorzult, rossz, helytelen képet kap a világról.

Vadalma.

Nincsenek megjegyzések: